Uuden vuoden puhe Vihdin kirkolla 31.12.2016 klo 23.45

Arvoisat vihtiläiset ja vihtiläisten ystävät, hyvät uudenvuoden vastaanottajat, minulla on ilo Vihdin kunnan puolesta tervehtiä teitä.

 

 

Vihdin kirkonkylän näkökulmasta Vihdin kunnanvaltuusto on tehnyt tämän alueen kehityksen kannalta tärkeitä päätöksiä. Vihdin Kirkonkylän Campus on kokonaisuudessaan 24 miljoonan euron hanke, johon on varattu ensi vuodelle 2,5 miljoonaa euroa. Hankesuunnitelma on hyväksytty tänä vuonna ja rakentamisprojekti voi alkaa. Neljän vuoden päästä kirkonkylässä on nykyaikaiset koulutilat, joissa uutta opetussuunnitelmaa voidaan toteuttaa mainiosti. Hanke pitää sisällään paljon etukäteiskeskustelua herättäneen liikuntahallin sekä lähiliikuntapaikan.

Uuteen koulurakennukseen on tulossa kirjasto, joka palvelee sekä koululaisia että kuntalaisia. Sen hankkeen myötä vapautuu nykyinen kirjasto entinen kunnantalo, jonka kohtalosta ei ole vielä tehty lopullista päätöstä. Haaveena on, että Vihdin museo voisi keskittää hajallaan olevat toiminnot tähän rakennukseen.

Minulla on omia kokemuksia päästä opiskelemaan uusissa tiloissa. Vihdin Yhteiskoulu valmistui aloittaessani keskikoulun ja lukiota pääsin käymään uusiin tiloihin yhteiskoulun toiseen päähän.

Hyvät kuulijat

Maan hallituksen kärkihanke on sote- ja maakuntauudistus. Väestön ikääntyessä palveluiden tarve kasvaa ja niiden tuottamisessa on tehostamisen varaa.

Uudistusta tarvitaan, jotta asukkaiden ja asiakkaiden palvelut paranevat ja tulevat kustannustehokkaiksi.

Kaikkialla Suomessa niin Uudellamaallakin on käynnistynyt sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelu, joka kestää vuoden 2017 kesäkuun loppuun. Tänä aikana valmistellaan uuden maakunnan toimintaa.

Valmistelua varten on kutsuttu koolle Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen neuvottelukunta, johon ovat kaikista Uudenmaan kunnista kutsun saaneet kunnanjohtajat sekä valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat. Neuvottelukunta piti ensimmäisen kokouksensa jouluviikolla, ja meiltä Vihdistäkin oli siellä kolmen hengen edustus.

Uudenmaan muutosjohtaja Timo Aronkydön sanoin: ”Luomme rohkeasti maailman turvallisimman palvelumaakunnan.”

Maakuntia johtamaan valitaan maakuntavaltuustot vaaleilla ensimmäisen kerran 28. tammikuuta 2018 presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Seuraavat maakuntavaalit ovat huhtikuussa 2021 kuntavaalien yhteydessä.

Nykyinen kunnanvaltuustokausi on myös poikkeuksellinen, koska valtuuston kausi jatkuu alkamassa olevan vuoden toukokuun loppuun saakka. Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 9. huhtikuuta 2017.

Ensi vuosi on suuri juhlavuosi koko Suomessa ja myös Vihdissä. Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta ja Vihti 510 vuotta. Sadan vuoden aikana Suomen itsenäisyys on ollut monta kertaa uhattuna, mutta isiemme ja esi-isiemme uhrauksilla ja vahvalla taistelutahdolla voimme juhlia itsenäistä isänmaatamme. Kunnioittavat kiitokset maamme puolustajille sotiemme veteraaneille. Hetken päästä alkava ilotulitus käynnistää juhlavuoden Vihdissä.

100-vuotiasta Suomea juhlitaan monin eri tilaisuuksin ja tapahtumin. Vihdin kunnanhallitus on nimennyt 100-vuotistyöryhmän, joka koordinoi Vihdissä järjestettäviä tapahtumia. Sanomattakin on selvää, että kuntamme monilla järjestöillä ja yhdistyksillä on vahva osuus tapahtumien järjestämisessä.

Huhtikuun alusta palkataan kuntaamme projektityöntekijä, joka valmistelee ja koordinoi Suomi 100 vuotta sekä Vihti 510-juhlavuoteen liittyviä tapahtumia. Toimenkuvaan sisältyy myös Vihdin kunnan markkinointi ja imagon kohottaminen.

Suomi 100 vuotta teemana on ”Yhdessä”.

Esimerkkinä yhdessä tekemisestä haluan mainita Vihdin kuvataidekoulun, Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston, Vihdin museon, Luoteis-Uusimaan tanssiopisto Vinhan ja elokuvateatteri Vihdin Kinon yhteistyöhankkeen. Yhdessä toteutettava mykkäelokuva Väinämötär kertoo Suomen historiasta nuorten silmin, ja saa ensi-iltansa lokakuussa Vihdin Kinossa.

Erityinen päivä on myös 26. elokuuta, jolloin on sata päivää sataan. Mm. Wuosisatamarkkinat järjestetään silloin viikkoa myöhemmin perinteistä ajankohtaa.

Yhdessä teeman voisi toteuttaa myös niin, että perheissä jätettäisiin joskus sovitusti älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet syrjään, ja tehtäisiin jotain hauskaa yhdessä.

On se sitten lautapelejä, liikuntaan liittyvää tai vaikkapa ruuanlaittoa tai leipomista.

Tai tutustutaan yhdessä Vihdin kauniiseen luontoon. Vihdistä löytyy runsaasti kohteita luontoretkeilylle. Vihti on hyvä kotikunta, jossa on luonnon rauhaa ja kauniita maisemia.

Lopuksi parhaimmat kiitokset SuurVihdin Killalle tämän tilaisuuden järjestelyistä. Vihdin kunta sponsoroi tapahtuman ilotulitteet.

Hyvät kuulijat, oikein onnellista ja turvallista uutta vuotta 2017 kaikille. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.

 

Vastaa