Avantouinnin nautintoa

huhtikuu 2002

Tänä talvena päätin ystävieni houkuttelemana lähteä kokeilemaan kotikunnan avantoa Vihdin Palojärvellä. Olen toki pulahtanut avantoon aikaisemminkin tilaisuuden tullen esimerkiksi viettäessäni hiihtolomaa Lapissa Jerisjärvellä tai Kiilopäällä.

Kiilopään laduilta voimia keräämässä talvella 2004

Palojärvellä sauna lämpiää aina lauantaisin ja avanto on muutaman askeleen päässä saunan kuistilta. Niin siinä vain kävi, että olen tullut miltei riippuvaiseksi lauantaisesta avantouintireissusta. Avantouinnin ihanuutta olen kokenut niin paukkupakkasessa, räntäsateessa kuin keväisessä auringon paisteessa. Hyvältä tuntuu säässä kuin säässä.

Uimapuvun puen jo valmiiksi kotona päälle. Nopeasti muut vaatteet pois ja pulahdus kylmään veteen. Avanto on niin suuri, että siinä pystyy uimaan pienen lenkin. Sitten vain nopeasti makoisiin löylyihin. Välillä neljän hengen sauna on ollut täpösen täynnä. Kaksitoista henkeä mahtuu hyvin lämmittelemään, ennätys on ollut kuulemma kuusitoista.

Lyhyen lämmittelyn jälkeen uudelleen avantoon ja taas saunaan. Tätä toistan neljä, viisi kertaa, ja joka kerta vesi tuntuu miellyttävämmältä ja miellyttävämmältä. Viimeisen pulahduksen jälkeen vielä pieni lämmittely ja sitten pukeutumaan. Ihana, rentoutunut, uskomattoman raukea olotila valtaa koko kehon ja mielen. Avanto on taas tehnyt tehtävänsä. On ollut mukava myös vaihtaa ajatuksia niiden hengenheimolaisten kanssa, jotka ovat löytäneet avannosta keinon rentoutua ja päästä eroon melkein vaivasta kuin vaivasta. Minulta avantoon ovat jääneet hartiakivut ja jalkasäryt. Suosittelen kokeilemaan.

Vastaa